Positie sensoren


Werkingswijze van positiesensoren

Sensoren voor positiedetectie worden gebruikt voor objectdetectie. Afhankelijk van het te detecterende materiaal worden verschillende sensoren ingezet, om objecten betrouwbaar en contactloos vast te leggen.

Inductieve sensoren zijn in staat om metalen voorwerpen te herkennen. Het detectiebereik is daarbij afhankelijk van het type sensor.

Capacitieve sensoren worden gebruikt voor objectherkenning - ongeacht hun materiaaleigenschappen. In tegenstelling tot de inductieve sensoren wordt hier niet de verandering van het magneetveld ter positiebepaling gebruikt, maar de capaciteitsverandering in het elektrische veld bekeken.

Bij applicaties waar grotere taskbereiken noodzakelijk zijn, worden ultrasone sensoren met hun grote tastbereik in gezet. Aan de andere kant zijn optische sensoren zoals foto-elektrische sensoren of reflectieve foto-elektrische naderingsschakelaars en hun reflectoren de juiste keuze voor het detecteren van objecten in lopend positieproces. Als alternatief voor foto-elektrische sensoren worden lasersensoren gebruikt voor zeer nauwkeurige detectie van zeer kleine objecten.

Cilindersensoren zijn geschikt voor einde-slagdetectie van zuigers in cilinders met C- en T-groeven. Ze herkennen door niet-gemagnetiseerd materiaal de ringmagneet die op de zuiger is gemonteerd en daarmee de positie. Detecteer ook door niet-magnetiseerbaar materiaal. Als de schakelafstand van inductieve sensoren niet voldoende is, dan zijn magnetische sensoren de juiste keuze. Zowel cilinder- als ook magnetische sensoren hebben veel grotere schakelafstanden en schakelfrequenties dan inductieve sensoren

Tot de positiesensoren behoren ook de ring- en slangsensoren. Deze detecteren metalen kleine onderdelen in toevoerslangen. Ze genereren een elektromagnetisch veld en reageren op de invloed hiervan. De werkingswijze is gelijk met die van inductieve sensoren. De positiesensoren mogen de mechanische positieschakelaars niet missen. Na hun mechanische werking informeren zij machines of installaties over de positie van een werkproces. Vervolgens kan bijvoorbeeld het volgende stap worden gestart.

Ten slotte hebben alle sensoren geschikte montagehardware nodig. Daarom mogen in geen enkele toepassing passende montagetoebehoor voor positiesensoren ontbreken

Industriële positiebepaling

Het voordeel van Positionssensoren ligt in het contactloze scannen van componenten. Dankzij de mechanische compatibiliteit kunnen bijvoorbeeld oude positieschakelaars eenvoudig worden vervangen door sensoren.

Vanwege hun veelzijdige toepasbaarheid en installatiegemak, worden de sensoren gebruikt in tal van industriële toepassingen zoals:

Enorme keuze aan positiesensoren Automation24

Automation24 heeft in de categorie Sensorsystemen verschillende positiesensoren. Van Fotocellen/lichttasters Reflectoren, Ultrasone sensoren, Capacitieve sensoren, Magneetsensoren, Cilindersensoren, tot Montagetoebehoor voor positiesensoren. Er is ook een sensortester beschikbaar voor functionele testen van sensoren. Alle topmerken zoals ifm, microsonic, Eickmann Elektronik, Datalogic en Eaton zijn vertegenwoordigd.

Afhankelijk van het geselecteerde type sensor, kan het type of type installatie worden geselecteerd. Een cruciaal criterium bij het selecteren van een sensor voor positiedetectie is de uitvoerfunctie. De gebruiker bepaalt hier de functie die door de sensor moet worden geactiveerd. Capacitieve, inductieve en ultrasone sensoren worden vaak gebruikt met een NO-contactfunctie. Voor foto-elektrische sensoren wordt naar de uitvoerfunctie verwezen als licht of donker schakelen. Bovendien bieden lichtbarrièresystemen de selectie van een breed scala aan functionele principes, zoals doorbundelsensoren, reflectielampen of drukknoppen.

Welke positiesensor u ook zoekt, bij Automation24 vindt u altijd de juiste.

Bij Automation24 vindt u een groot aantal positiesensoren tegen zeer scherpe prijzen.

Automatiseer uw toepassing nu met de juiste positiesensoren.